Het idee

Tijdens mijn stageperiode bij de Gelderlander las ik over de organisatie Pax Kinderhulp. Een organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in onder andere Berlijn. In de zomervakantie zorgen zij dat een groep kinderen een zorgeloze vakantie kan hebben bij Nederlandse gastgezinnen. Ik kwam hun bericht, een oproep voor meer gastgezinnen, tegen als advertentie op de website van de gemeente. Voor de redactie kon ik er een kort internetbericht van maken. Het liefst had ik er een uitgebreid interview van gemaakt, ik vond het een erg uniek en interessant onderwerp. Voor dat bericht sprak ik met Pax Kinderhulp en via hen kwam ik ook in contact met een gastgezin. De moeder van het gezin, Greta Rubingh, vertelde dat haar dochter journalistiek wil studeren. Het ijs was gebroken en ik liet weten dat ik na mijn stageperiode graag een groter interview met haar wilde doen. Daar was ze enthousiast over en zo kwam het interview tot stand.

Produceren

Selecteren was bij dit stuk lastig. Ik belde een uur met Greta om alle vragen te stellen die ik had. Zelf vertelde ze over voorbeelden en ervaringen. Het uitwerken duurde lang omdat ik alles wilde opschrijven voordat ik ging schrappen; ik wilde niets over het hoofd zien. Ik wilde een persoonlijk verhaal vertellen, maar zo’n verhaal kan veel kanten op gaan. Overbodige voorbeelden en dubbele uitleg kortte ik in of schrapte ik.

Voordat ik het interview uitwerkte, wist ik dat niet alle feiten in haar persoonlijke verhaal voorkwamen. Om wel een duidelijk beeld van Pax Kinderhulp te krijgen voor de lezer heb ik de organisatie gebeld. Deze informatie verwerkte ik in tekstblokken naast het interview zelf.

Reflecteren

Als ik terug kijk op hoe ik het stuk heb uitgewerkt, was het handiger geweest als ik eerst uit mijn hoofd de belangrijke delen had opgeschreven, in plaats van meteen mijn aantekeningen uit te werken. Dit had tijd en moeite gespaard omdat ik uiteindelijk veel informatie niet heb gebruikt.

De tekstblokken met achtergrondinformatie van Pax Kinderhulp zijn niet helemaal zoals ik het voor me zag. Ze zijn onscherp en geven een rommelig gevoel. Ze zijn geplaatst bij het stuk interview dat daarover gaat, maar daardoor ziet de vormgeving er niet strak uit.

Ik ben wel erg blij met de inhoud van het interview. Het geeft goed aan wat een vakantiegezin doet en hoe de relatie is met het vakantiekind. Het was erg bijzonder om dit te horen van iemand die daadwerkelijk een vakantieouder is en niet iemand van de organisatie.

 

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *