Het idee

Het idee voor deze productie kwam tijdens mijn stage bij dagblad de Gelderlander. De stage was het laatste project dat ik in het tweede jaar doorliep. Het eerste project was de mediaredactie. Tijdens dat project bedacht iedereen een innovatief idee. In de lessen kwam het weleens ter sprake dat krantenredacties niets van vernieuwing wilden weten. Die redacties bestonden volgens sommige docenten uit journalisten van de oude stempel, die nog niet zo gewend zijn aan al dat internetgebruik. Tijdens mijn stage had ik ook die gedachte in mijn hoofd. Het uiterlijk van de redactie klopte, maar het innerlijk niet. Ik ontdekte in mijn stageperiode dat de redacteurs juist erg gefocust waren op de website. Er was zelfs een project genaamd ‘Digital First’ dat de redacteurs moest helpen om beter met internet en sociale media om te gaan. En juist de coördinator van dat project was geen net afgestudeerde journalist maar een oudere man. Dat vond ik best komisch om te ontdekken en daarom schreef ik over deze ervaring een column.

Produceren

Toen ik op de redactie zat, kwam ook een oud-stagiair langs. Zij schrijft wekelijks een column voor de redactie en kreeg daarvoor tips van schrijver Thomas Verbogt. Ze vertelde over welke tips ze van hem kreeg. De belangrijkste tip was dat ze kortere zinnen moest gebruiken en alle overbodige informatie eruit moest laten. Toen ik mijn column schreef, hield ik dat ook in mijn hoofd. Soms gebruik ik lange zinnen met komma’s, terwijl het ook duidelijker en korter kan. Verder hield ik het Basisboek Journalistiek bij de hand, zodat ik de kenmerken van een column nog eens door kon nemen.

Reflecteren

Omdat ik in deze column geen bronnen opvoer, is alles geschreven zoals ik het zie. Doordat ik drie maanden stage liep, was het soms lastig om iets voor anderen duidelijk op te schrijven terwijl het voor mij al bekend was. Elke zin moest iets toevoegen dus ik kon ook niet alles uitgebreid toelichten. Voor mijn gevoel is dat toch goed gelukt. Wel vond ik het lastig om de column goed af te ronden. Ik had liever een sterker einde gehad, met een echte uitsmijter, maar ben erg tevreden over deze productie.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *